How to bring materials from Quixel DDO to Blender EEVEE

Did you create some texture maps in Quixel and wanted to use them in Blender’s new EEVEE render engine? You plugged them into the principled shader but the outcome looked very different from what you had in the 3DO preview of Quixel? Maybe especially the metals looked way too dark and almost black?

Here is a simple workflow that seems to work pretty well between Quixel and EEVEE:

IN QUIXEL:

1. When you create your project, make sure you choose the metallness workflow.

2. Add your materials.

3. Export with the exporter into PNG files using the Metalness PBR (Disney) -preset.

IN EEVEE:

1. Give your object a material with the principled shader.

2. Plug in the following texture map files into the following inputs in the principled shader:

-Albedo to base color
-Metalness to metallic (set node to non-color data)
-Roughness to roughness (set node to non-color data)
-Normal to normal map node and that to the normal input (set node to non-color data)

Now your metals and other materials should look pretty close to how they looked in Quixel 3DO.

Save bone selection in Blender

Did you know that you can easily save certain bones into a group in Blender so that you can selected those bones quickly when needed? Simply use the bone groups feature to group your bones into different groups that can then be selected from the same bone groups panel. This comes particularly handy when using the pose library: you probably want to create matching bone groups for the poses that you are creating, especially now that the poses are only saved and applied for the bones that you have selected. You can even give different groups of bones different color to be able to visually separate them from each other.

Here’s the process of adding bones to a bone group:

1. Select the bones you want to add to the group (in Pose mode for example)
2. Create a new bone group with the + button
3. Hit the assign -button

Now you can easily selected that set of bones any time from the “select” button.

Blender 2.8 Grease Pencil basics

Getting the started with the new grease pencil tool in Blender 2.8 can be a bit tricky at first. In this post I will simply list some “gotchas” that I bumped into in case it may help others:

Question 1:

Why can’t I create a fill color for my object with the fill-tool?
I’m clicking inside a closed stroke, but the stroke seems to be getting thicker instead of a fill appearing.

Answer:

You probably need to set the fill opacity alpha to 1. it’s zero for materials by default which makes the fill transparent.

Question 2:

How can I tween or interpolate between grease pencil shapes?

Answer:

The basic tween workflow can be tested like this:
-Draw a shape
-Duplicate the first keyframe on the dopesheet timeline (shift + d) and move it further in time
-Go to this second keyframe and enter the sculpt mode
-Change the shape of the stroke by sculpting
-Go between these two keyframes and from the “interpolate” menu on the top choose “sequence” to have Blender automatically create the in-betweens

Question 3:

Why does the brush size and strength change from what I set it to be in the top bar when I try to sculpt my strokes with grab tool in sculpt mode?

Answer:

Still working on the answer for this one! 🙂

Question 4:

What’s the difference between “Draw block”, “Draw ink”, “Draw Marker” “Draw Noise”, “Draw Pen” and “Draw Pencil”?

Answer:

Try them and you will see they all produce a different kind of stroke. The Draw Ink -brush doesn’t seem to do ink-like angles when painting with a mouse, but using a pressure sensitive tablet and pen helped.

Question 5:

How do I create new grease pencil layers or collections in 2.8?

Answer:

You can add new layers to grease pencil by selecting the little pen icon in the properties area (one tab before the materials tab) and creating layers there.

Question 6:

Where does the white background come from when using the new 2d-animation project preset?

Answer:

N-panel –> “grease pencil paper”

Question 7:

How do I select the grease pencil material before starting drawing?

Answer:

The option to select the material beneath the brush selection is grayed out for some reason. But here’s how you can choose your material colors before drawing anything: go to the materials tab and create a new material slot there. Add a new material to the material slot and change the settings to what you want. If you now draw with the grease pencil, new strokes should get this new material.

Question 8:

How can I assign different grease pencil layers different materials? At the moment changing the material seems to affect all grease pencil layers. I would like my fill layer to have a different material from my line art layer.

Answer:

Take the grease pencil object to edit mode, add a second material slot, add a new material to it, select the lines you want to affect (hiding the eye of the other layer can help), and click assign.

Question 9:

How can I change the origin of the grease pencil object?

Answer:

Place the 3D cursor where you want the new origin and go to object –> set origin –> origin to 3D cursor. Unfortunately this will also move move the location of the object. Now there is a very strange workaround at the moment (probably due to a bug), but you can set the position back to the original position after changing the origin by doing the following: object –> snap –> selection to cursor. And after that undo once and it seems to return to it’s proper location.

Question 10:

How can I quickly switch between draw mode and sculpt mode with a keyboard shortcut?

Answer:

I’m not sure if there is a default shortcut yet, but you can easily assign your own shortcut by opening the menu item, right clicking on it and selecting “assign shortcut”. The fastest and most future proof way might be to open up the pie menu with ctrl+tab and switching between the modes from there.

Basic workflow suggestion for 2.8 Grease pencil:
-Add a new empty grease pencil object in object mode (shift+a keyboard shortcut). This step is needed to be able to activate the draw mode in the next step.
-Switch from object mode to draw mode
-Select your pencil/brush type from the left side tool panel
-Modify your brush settings from the “tool settings” panel in the right side property buttons -area. You might want to try the turn on the “active smooth” for example to get an interesting, smooth and accurate drawing experience even with just the computer mouse.
-Sculpt your strokes in the sculpt mode. You can for example add width variations to the stroke with the width tool.
-Go to the materials tab and change stroke color and add a fill (change fill opacity to 1 first)

That’s it for now, I will append this article with more questions and answers as I continue studying the tool.

Best practices for creating new scenes in Blender

The possibility of creating new scenes comes really handy in Blender: instead of creating multiple .blend files and keeping track of them, you can have a single .blend file with various different scenes instead. You can create new scenes from the “Scene” menu at the top of the interface by clicking on the little + button. When you do so, you will be presented with five different options:
“New”
“Copy settings”
“Link objects”
“Link object data” and
“Full copy”

In this article we will explain the differences between those options.

NEW
Selecting “New” will create a completely empty scene with all the settings set to default. This is rarely what we want, since typically we want to use at least some common settings between the various scenes and usually we want to share things like meshes and armatures as well.

COPY SETTINGS
Selecting “Copy settings” will create a completely empty scene, but with similar settings than in the previous one. These settings can be things like the “render” settings and “scene” settings.

LINK OBJECTS
Selecting “Link objects” will create a scene with all the same objects and every aspect of them is linked together: if you rotate an object in the first scene, it will also rotate in the second scene. While one can imagine situations in which this is useful, it doesn’t offer us the flexibility of creating different animations in different scenes for the same objects. It can however be a handy starting point: perhaps you want some aspects of your scene, like the surroundings for example, to be fully linked so that if you reshape the landscape in scene 1 it will automatically also change in scene 2. You could combine that behavior with making some objects independent of each other with the “make single user” command.

Link objects can also be used as a clever way of alternating between different selections, since selected objects are scene-independent. So you could have some objects selected in scene 1 and other objects selected in scene 2 and then switch between those scenes simply to decide which set of selected objects you currently need.

LINK OBJECT DATA
Selecting “Link object data” will create a scene with all the same objects and settings. The objects will share the same meshes, vertex groups, materials etc but they can still be independently manipulated in object mode (like translated, rotated and scaled for example). Editing the mesh in edit mode will edit the mesh all the scenes. Creating a new animation in one scene will not repeat that animation in the other scene. However, any animations before creating the new scene will share the same action and if you edit such an animation in one scene, it will also change it in the other. If that’s not what you want, you need to make the action “single user” by selecting “object” –> “make single user” –> “object animation”. Now those two objects can be animated individually. This “link object data” option is probably the one to go for as it offers a good balance between freedom and connection.

FULL COPY
Selecting “Full copy” will create a scene with all the same objects and settings but everything will be an independent copy. So changing things in one scene will in no way affect the other. This is very stress free and gives you the ultimate freedom, but you also loose all connectivity and can end you up with a very bloated project file, because everything is always duplicated. So for example the same material can end up having tens or even hundreds of copies so changing the material can get tedious.

Nurbs modeling setup

-NURBS/spline modeling example:
add nurbs circle, then add bezier curve and set it to be the bevel object for the nurbs circle, tab into edit mode for curve and rotate z 90, in object mode rotate r x 90